bandera castella
bandera catala
Serveis per al taller
Serveis per al taller
Campanyes del Gremi – TRENQUEM ESQUEMES
logo trenquem esquemes
gràfic trenquem esquemes
INICIATIVA DEL GREMI DE TALLERS DE BARCELONA PER IMPULSAR LA PARITAT DE GÈNERE EN LA PROFESSIÓ DE REPARACIÓ DE VEHICLES DE MOTOR
Volem contribuir a trencar l'estancament en els baixos nivells de participació femenina en funcions qualificades dels tallers i difondre el potencial de carrera professional que poden oferir les noves tecnologies digitals i de sostenibilitat en el manteniment i reparació dels vehicles de motor.

Al Gremi de Tallers de Barcelona hem realitzat el projecte TRENQUEM ESQUEMES, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, que inclou estudis, sondejos i difusió de conclusions, per tal de fomentar la incorporació normalitzada de les dones a l'exercici de la professió de la reparació de vehicles.

Hem detectat en aquest recent estudi que sols un 4% aproximadament de titulars de taller són dones, no hem trobat cap dona com Cap de Taller o de Departament, un 1,0 % dels tallers tenen dones mecàniques i un 2,0% dels tallers tenen una dona en Recepció de Vehicle. Finalment, un 25,9 % dels tallers tenen dones en feines administratives. Confirmem l’evidència d’un estancament persistent del desequilibri de gènere.

banner trenquem esquemes
foto trenquem esquemes
Perquè hi han tan poques dones treballant com tècniques o com empresàries de Taller?

Ens enfrontem a un cercle viciós: L’escassetat de noies que cursin estudis d’Automoció limita l’oferta de professionals i com a conseqüència es genera una imatge masculinitzada de l’activitat de reparació de vehicles de motor.

Hi han oportunitats per a les dones en el món dels Tallers actuals?

SÍ, és la resposta unànime que hem recollit. La digitalització dels vehicles i la reparació obren oportunitats per tal que les dones accedeixin a la professió. Les noves tecnologies dels vehicles requereixen més coneixement i menys força física.

La incorporació de dones als Tallers es veu com un benefici inequívoc de modernitat i de dinamització dels equips humans. El perfil tècnic amb coneixements de digitalització i electrificació, valoració de danys dels vehicles i de gestió del Taller junt amb habilitats de relació, és una clara oportunitat per a la introducció de les dones en funcions de valor afegit de la professió.

Conclusions dels estudis TRENQUEM ESQUEMES
  • Es confirma que l’origen immediat del desequilibri de gènere en els Tallers de reparació de vehicles de motor és la falta d’oferta de dones professionals en Automoció.
  • Existeix un gravíssim desequilibri de gènere en l’alumnat de FP d’Automoció en tots els seus graus, que és la via principal d’accés a la professió.
  • Les noves tecnologies del vehicles obren oportunitats tant de reciclatge com d’incrementar l’atractiu dels estudis entre les joves estudiantes.
  • La professió de servei al vehicle és una gran desconeguda a nivell social i pateix d’una infravaloració generalitzada.
  • Malgrat que gran part de les persones han utilitzat el servei de proximitat des Tallers, no n’ha transcendit prou els seus valors d’innovació i tecnologia.
foto trenquem esquemes
informe pdf trenquem esquemes
banner trenquem esquemes
foto-quadre trenquem esquemes
Més enllà de Trencar Esquemes: estratègia de futur
El projecte Trenquem Esquemes ha transcendit l’àmbit de gènere que afecta el sector, portant a unes conclusions profundes que han diagnosticat una infravaloració social de la professió molt allunyada de la pràctica actual del servei al vehicle de motor.

Des del Gremi de Tallers de Barcelona impulsem aquest objectiu tant en l’àmbit territorial com sectorial i fomentem activitats inclusives per tal de posar en valor la reparació i manteniment dels vehicles en el nivell tecnològic de sostenibilitat i servei que correspon a la realitat del sector.

Animem els Agremiats a sumar-se en l’objectiu compartit de difondre el nivell tecnològic, la qualitat i el servei personalitzat que els Tallers són capaços de prestar en una professió sòlida i dinàmica.

QUE SE'N ASSABENTI TOTHOM!!!!

El Gremi de Tallers de Barcelona agraeix la col·laboració desinteressada que ens han prestat els/les professionals, empresàries, empresaris, docents i estudiantes per realitzar el present projecte i compartir-ho amb nosaltres.